Iklan

Iklan

Gambar-gambar

Thursday, 26 April 2012

Isu Sure Heboh, Kerajaan BN Perak Khianati Nasihat Mufti


Ipoh, 26 April, Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussian menyatakan bahawa PAS Perak kesal dengan kerajaan Barisan Nasional Perak yang membenarkan penganjuran Sure Heboh yang telah difatwakan haram oleh Mufti Negeri Perak sendiri pada tahun 2004. Pesuruhjaya PAS Perak itu menyatakan bahawa, sebelum ini Mufti Negeri Perak, mengatakan bahawa Sure Heboh adalah haram kerana mengajak kepada maksiat, beliau menyatakan demikian selepas Muzakarah Ulama 2004, Sempena Keputeraan Sultan Perak ke 76. 

Sehubungan dengan itu, kita perlu fahami bahawa unsur yang mengajak kepada kemungkaran atau maksiat merupakan perkara yang melanggari dasar maqasid syariah (tujuan pensyariatan) iaitu, ia merosakkan agama, dan berkemungkinan merosakkan maruah. Huraian perkara ini telah diterangkan di dalam Siyasah Syar'iyyah karangan Dr Yusof al Qaradhawi dan lain-lain, jelas Ustaz Abu Bakar Hussian. 

Memetik kata-kata beliau, “Di dalam Min Fiqhil Aulawiyat karangan Dr Majdi Hilali menerangkan bahawa unsur-unsur yang melanggari maqasid syariah ini merupakan keutamaan (priority) yang tinggi. Iaitu, keutamaannya dicegah atau dihentikan adalah antara keutamaan yang tinggi” 

“Di dalam kitab Tayyarat Fikriah Muasarah karangan Dr Taha Hubaisyi (pensyarah Universiiti Al Azhar) mengatakan bahawa unsur hiburan yang merosakkan muda mudi merupakan salah satu daripada senjata Zionisme bagi menghancurkan umat Islam, dan serangan ini dinamakan Hedonisme”

“ Di dalam Mu'jam Falsafi cetakan Pustaka Madbuli, Kaherah, telah menerangkan tentang Hedonisme, yang memperkenalkan hiburan, atau keseronokan yang total kepada individu. Sehinggakan mereka akan jauh daripada pegangan agama mereka, dan hubungan mereka terhadap masyarakat dan keluarga akan rosak” 

Jadi, pihak pimpinan Barisan Nasional perlu tahu bahawa dengan penganjuran aktiviti maksiat seperti ini akan mengundang maksiat dan merosakkan institusi kekeluargaan, bahkan akan menjauhkan anak muda daripada tanggungjawab mereka yang bakal menjadi tunggak Negara, tegas beliau.

Monday, 23 April 2012

PAS Perak Seru Rakyat Sertai Bersih 3.0


IPOH, 23 April, Pesuruhajaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussian menyatakan bahawa Bersih 3.0 adalah antara salah satu kaedah yang boleh dilakukan rakyat untuk mencegah kemungkaran yang dilakukan oleh pimpinan sesebuah negara. 

Menurut beliau, Bersih 3.0 adalah kaedah untuk menolak kezaliman seperti penipuan dan penyelewengan dalam pilihanraya, kerana pilihanraya ataupun kerusi parlimen adalah kaedah kedua bagi mencegah kemungkaran yang dilakukan oleh pimpinan negara. 

Beliau menegaskan bahawa, keperluan menyertai bersih 3.0 adalah keperluan yang bersifat realiti (waqie) berdasarkan beberapa perkara berikut : 

a. Malaysia hari ini masih boleh menjadikan kerusi parlimen untuk mencegah kemungkaran pemimpin. 

b. Dalam pemilihan kerusi parlimen terdapat beberapa pembohongan, dan cara mengatasi pembohongan ini dengan mengadakah Bersih 3.0, iaitu bantahan secara aman 

c. Walaupun beberapa pendedahan telah dibuat, namun penipuan dalam pilihanraya agak sukar untuk diselesaikan, melainkan dengan menganjurkan Bersih 3.0. 

Selain itu beliau juga menyatakan bahawa mencegah kemungkaran adalah kemestian (kewajipan), dan apa sahaja yang tidak sempurna satu kewajipan melainkan dengannya, maka ia juga adalah wajib. Maka, tiada cara lain yang lebih berkesan untuk mencegah kemungkaran dalam pilihanraya dan kemungkaran di peringkat pimpinan melainkan dengan mengadakan Bersih 3.0. Sebab itulah ia merupakan perkara yang perlu dan mesti, tegas beliau.

Dewan Muslimat PAS Pusat

Dewan Ulamak PAS Pusat

Dewan Pemuda Pas Pusat

 
Ustaz Abu Bakar Hussain. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.