Iklan

Iklan

Gambar-gambar

Tuesday, 4 September 2012

Manifesto Perak garap pengalaman 11 bulan memerintahPAS Perak berkeyakinan rakyat Perak akan membuat perubahan besar pada Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang, kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaludin.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat itu juga berkata, sokongan rakyat negeri itu terhadap Pakatan Rakyat menunjukkan peningkatan mendadak sejak kebelakangan ini.

Malah katanya, rata-rata rakyat yang ditemui menyatakan rasa tidak sabar mereka untuk mengundi demi mengembalikan semula pentadbiran kerajaan Perak kepada Pakatan Rakyat.

"Sokongan pengundi bukan Melayu nampaknya memihak kepada kita dan sekarang ini kita memberikan tumpuan yang khusus kepada pengundi Melayu dan juga mereka yang berada di atas pagar.

"Namun undi Melayu hanya melibatkan di kawasan pedalaman sahaja, manakala di kawasan lain mereka telah menunjukkan perubahan ketara," katanya kepada Harakahdaily.

Menurut Ahli Parlimen Bukit Gantang itu lagi, Pakatan Rakyat Perak akan memperkasakan manifesto 2008 dengan menerapkan pengalaman selama 11 bulan memerintah negeri itu sebelum ini.

"Kita mencari dasar khusus untuk kebaikan rakyat negeri ini.

"Setelah semua perkara diambil kira, satu manifesto khusus dapat kita hidangkan kepada seluruh rakyat dan pasti ia yang terbaik," sambungnya lagi.

Dalam pada itu beliau juga turut meletakkan keyakinan terhadap kemenangan Pakatan Rakyat di negeri itu memandangkan calon-calon yang diketengahkan kali ini 80 peratus adalah golongan muda.

"Kedudukan kerusi adalah status quo dan untuk kali ini kita tampilkan muka-muka baru serta dari golongan muda.

"Mengenai kedudukan kerusi dan calon kita telah hampir keperingkat kesempurnaan termasuk juga rakan-rakan di dalam Pakatan Rakat," kata beliau lagi.

Beliau pasti pilihanraya kali ini menjanjikan satu peluang terbaik kepada Pakatan Rakyat untuk mengambil balik Perak kerana pengalaman yang dialami sebelum ini telah diperbaiki sepenuhnya. HARAKAHDAILY

Lebih 5 000 rakyat Perak hadir Himpunan Janji Bersih PerakIPOH: Dianggarkan lebih 5000 hadir ke Himpunan Janji Bersih di Perak pada malam ambang merdeka.

Himpunan dengan tema warna kuning itu dihadiri berbilang kaum itu bermula dari Masjid Hospital Ipoh selepas Solat Isyak dan bergerak ke Dataran Ipoh.

Himpunan aman yang diadakan secara santai itu diketuai oleh Ketua Mobilasi PAS Perak, Abdul Rahim Nordin dan turut disertai lebih 50 NGO sertai parti politik.

Turut hadir dalam himpunan tersebut ialah Mantan Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ir Nizar Jamaluddin; Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussien; Adun Pasir Pinji, Thomas Su; Adun Simpang Pulai, Chang Min Kai dan ramai lagi.

Pelbagai aktiviti diadakan termasuklah bacaan puisi, alunan sajak, nyanyian lagu patriotik, dan ucapan daripada pimpinan parti politik dan NGO.

Ustaz Abu Bakar dalam ucapannya menegaskan, himpunan ini jelas menunjukkan ciri-ciri kesepakatan antara kaum yang diamalkan oleh Pakatan Rakyat.

“Walaupun berlainan agama dan bangsa, rakyat boleh duduk bersama tanpa ada halangan dan inilah yang dicemburi Umno,” katanya.

Beliau juga menegaskan, rakyat haruslah mengetahui erti sebenar kemerdekaan Negara dan bukannya hanya menyambut dengan perbarisan, kibaran jalur gemilang mahupun percikan bunga api.

Sementara itu, Mohammad Nizar menegaskan, Malaysia belum lagi merdeka sepenuhnya jika Umno masih berkuasa di Negara ini.

“Rakyat akan merdeka sepenuhnya jika bebas daripada cengkaman Umno yang berkuasa lebih 55 tahun,” ujarnya.

Ahli Parlimen Bukit Gantang itu berkata, suasana hambar sambutan kemerdekaan kali ini menggambarkan rakyat menolak cara Umno mempolitikkan kemerdekaan.

Ujarnya, slogan Janji Ditepati yang dipilih oleh kerajaan ternyata tidak langsung kena mengena dengan semangat kemerdekaan dan oleh sebab itu rakyat tidak lagi bersemangat menyambut kemerdekaan.

“Ketika saya pulang daripada Mahkamah Tinggi Kuala lumpur ke Ipoh tadi (Khamis), hanya 2 bendera yang saya nampak di kereta dan ini sungguh menyedihkan.

“Penggunaan slogan Janji Ditepati ini sudah cukup untuk menggambarkan BN terutama Umno ketika ini terdesak untuk meraih sokongan daripada Rakyat,” jelas Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak itu.

Beliau juga menyatakan bahawa ulangtahun 55 tahun kemerdekaan dengan Slogan Janji Ditepati ini adalah sambutan terakhir BN sebelum Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan Negara.

Perutusan Hari Raya Eidilfitri Pesuruhjaya PAS Perak
Saya mewakili pimpinan PAS Negeri Perak mengucapkan "Selamat Hari Raya Eidilfitri " kepada seluruh umat Islam di Malaysia. 

Menjadi kelaziman, selepas menunaikan ibadah-ibadah yang besar Allah SWT mengurniakan hadiah besar kepada umat Islam. 

Hari raya Eidilfitri mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Setelah umat Islam dididik, ditarbiah dengan mengerjakan ibadah puasa di bulan Ramadhan, supaya menjadi orang-orang bertakwa kepada Allah SWT.

Saya mengharapkan agar objektif umat diwajibkan berpuasa iaitu "supaya meningkatkan takwa" akan tercapai . Apabila hati para mukmin yang diamanahkan sebagai raja dalam diri dapat ditarbiyah mengikut acuan Al Quran dan As Sunnah dalam Madrasah Ramadhan, yakinlah raja yang bersih ini akan dapat menundukkan seluruh rakyatnya iaitu akal, para anggota zahirnya dan emosinya ke arah matlamat yang sama iaitu bertakwa kepada Allah SWT.

Inilah kemenangan yang cemerlang bagi umat yang berpuasa dan layak untuk menyambut Hari Raya. Hasil kemenangan inilah akan menambah keperkasaan umat untuk terus bersatu bagi menegakkan keadilan, kesejahteraan dan kebajikan untuk seluruh manusia seperti yang dikehendaki oleh pencipta manusia.

Segala kezaliman dan kemungkaran yang dilakukan oleh golongan yang anti takwa akan musnah dan tertegaklah negara idaman mmanusia iaitu negara yang baik dan mendapat keampunan Allah SWT.

Akhir kalam, salam kemaafan dari kami saf kepimpinan PAS Negeri Perak atas sebarang kekurangan dan kesilapan kami sepanjang menerajui kepimpinan PAS Negeri Perak.


Salam Eidilftiri, Maaf Zahir dan Batin.
Ustaz Abu Bakar Hussian
(Pesuruhjaya PAS Perak )

Pesuruhjaya PAS Perak Rai Aidilfitri Bersama Anak Perantauan Parit Buntar
PARIT BUNTAR : Bersempena menyambut Aidilfitri tahun ini, Dewan Pemuda PAS Kawasan Parit Buntar telah menganjurkan Himpunan Aidilfitri Anak Perantau 21 Ogos lalu.

Program yang dijalankan sejak 10 tahun lalu ini bertujuan untuk mengumpul serta meraikan anak-anak perantauan yang pulang ke kampung halaman.

Himpunan yang telah diadakan di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Tusin, Titi Serong Parit Buntar itu telah berjaya mengumpul ratusan anak perantauan khususnya daripada ibu kota.

Program tersebut telah dirasmikan oleh Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussian yang juga bakal calon DUN Titi Serong.

Hadir sama ialah Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, Koordinator Jawatankuasa Strategik dan Isu PAS Perak, Salman Saleh dan pimpinan PAS negeri dan kawasan.

Ustaz Abu Bakar dalam ucapan perasmiannya berkata, program ini sangat baik untuk mengumpul anak-anak rantau yang komited untuk berbakti kepada PAS Perak.

Beliau berkata, PAS negeri sentiasa mengharapkan bantuan serta sokongan daripada anak perantaun.

“Walaupun di luar kawasan, anak perantauan haruslah bersama-sama membantu perjuangan PAS dengan apa cara sekali pun sama ada wang ringgit, tenaga mahupun idea,” jelasnya.

Justeru, beliau menyeru kepada anak-anak perantau agar pulang ke kampung halangan pada PRU13 yang akan datang.

“Anda semua kemungkinan menjadi penentu kemenangan PAS dan Pakatan Rakyat bagi kita mendapat kembali mandat memerintah Perak dan menawan Putrajaya,” jelasnya.

Sementara itu, Salman Saleh mengharapkan pemuda-pemuda di perantau untuk berbakti kepada perjuangan PAS dalam suasana pilihanraya yang semakin hampir.

Menurutnya, pemuda adalah tulang belakang kepada perjuangan Islam yang didokong oleh PAS dan sudah pasti sumbangan mereka amat diperlukan PAS dalam menggerakkan kerja dakwah dan pilihanraya.

Pesuruhjaya PAS Perak Raikan Anak YatimPARIT BUNTAR : Pesuruhjaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussian dan pimpinan PAS Parit Buntar telah meraikan anak yatim di majlis iftar perdana di sini.

Pengerusi Ehya Ramadhan Ahmad Azhar Sharin berkata, majlis ini dianjurkan oleh PAS Parit Buntar dengan kerjasama Pusat Khidmat Ahli Parlimen Parit Buntar bagi meraikan anak-anak yatim, guru-guru PASTI dan murabitun.

" Lebih dari 700 orang telah hadir di dalam majlis tersebut yang turut disertai oleh oleh PAS kawasan yang berhampiran seperti kawasan Bagan Serai dan Larut.

" Sumbangan telah diberi kepada anak-anak yatim, petugas-petugas parti, guru-guru PASTI dan juga petugas media yang sering melaporkan aktiviti PAS kawasan atau Pusat Khidmat Parlimen Parit Buntar" katanya

Ahmad Azhar berkata, majlis ini merupakan acara kemuncak program Ehya Ramadhan PAS Parit Buntar bagi tahun 2012 ini.

" Dana ramadhan yang disumbangkankan oleh orang ramai pada tahun ini melebihi RM 90,000. Kami sekali lagi mengucapkan ribuan terima kasih kepada para dermawan yang sentiasa memberi sumbangan mereka pada setiap tahun.

" Derma tersebut digunakan untuk membantu fakir miskin, anak yatim, ibu tunggal,guru-guru al- quran dan pesakit di hospital dalam parlimen Parit Buntar"katanya

Majlis ini turut dihadiri oeh  YB Yunus Jamhari, ADUN Kuala Kurau, YB Ustaz Husin Din ADUN Selinsing, YB Ustaz Ramli Tusin ADUN Semanggol, Hj Othman Maseri, Bendahari PAS Perak, AJK PAS Parit Buntar, AJK Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat dan Nisa Parit Buntar.

Dewan Muslimat PAS Pusat

Dewan Ulamak PAS Pusat

Dewan Pemuda Pas Pusat

 
Ustaz Abu Bakar Hussain. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.