Iklan

Iklan

Gambar-gambar

Tuesday, 7 August 2012

Bekas Pengarah Peladang Perak sertai PAS

TELUK INTAN: PAS menerima seorang lagi bekas pegawai tinggi kerajaan apabila bekas Pengarah Peladang Perak, Azhar Yunus mengisytiharkan menyertai PAS dalam program sambutan Badar Kubra peringkat Negeri Perak baru-baru ini.

Pengisytiharan tersebut diadakan di majlis Ceramah Badar Kubra Peringkat Negeri Perak yang dihadiri oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu di Kg Bahagia, Teluk Intan.
Beliau telah menjawat jawatan dalam kerajaan lebih 30 tahun dan kerap ditukarkan tempat berkhidmat.

Anak jati Teluk Intan itu juga pernah menjadi Pengarah Peladang di Negeri Sembilan dan Pahang.
 
Menurutnya, kemasukannya ke dalam PAS adalah kesedaran diri dan merasakan sudah tidak lagi dalam ‘kongkongan’ kerajaan.

“Kami pegawai kerajaan seolah-olah bayi yang dibedong kerana tidak bebas untuk memilih dan bergiat aktif dalam mana-mana parti serta pergerakan kami sentiasa diawasi,” katanya dalam ucapan sulungnya di atas pentas PAS.

Katanya, ketika menjawat jawatan kerajaan, perkara serta masalah ketara yang dihadapi oleh pemimpin BN ialah membezakan kerajaan dan parti.
 
Ujarnya, mereka beranggapan kerajaan itu ialah BN dan ini menyebabkan pentadbiran kerajaan dikuasai oleh pemimpin mereka.

Mengulas lanjut, Azhar berkata, beliau pernah berkhidmat bersama kerajaan Pakatan Rakyat Perak yang sempat memerintah 11 bulan dahulu dan merasakan kelainan serta kelebihan gabungan parti itu berbanding kerajaan BN.
 
“Sepanjang saya menjawat jawatan sebagai pengarah, belum pernah lagi solat berjemaah selepas perasmian Ekspo Peladang dan ini telah dilakukan oleh Pakatan Rakyat Perak yang dipimpin oleh Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

“Saya merasakan kelainannya dan sangat gembira serta bersemangat apabila bekerja di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat,” jelasnya.
 
Katanya, hasrat kerajaan BN untuk ‘membirukan’ semua kakitangan kerajaan ternyata gagal apabila nama-nama besar telah memilih untuk menyertai PAS dan Pakatan Rakyat.

“Mereka yang masuk PAS semuanya berpelajaran tinggi, mereka dapat menilai mana yang baik dan berintegriti dan sudah pasti BN bukan pilihannya,” ujarnya.
 
Beliau  turut menyatakan kesediaan untuk menerima undangan berceramah di seluruh negara bagi memenangkan Pakatan Rakyat.

"Saya akan bersama-sama membantu dalam misi menawan Putrajaya dan saya sanggup untuk turun ke seluruh negara untuk bantu berkempen dan memberi ceramah kepada rakyat," tegasnya.

HIMPUNAN HIJAU BADAR AL QUBRA: MOMENTUM BARU PAS PERAK

Himpunan Hijau ke 2 akan diadakan sempena Sambutan Badr Al Kubra PAS
Negeri Perak yang akan diadakan di Kg. Bahagia, Teluk Intan pada 05
Ogos 2012 bersamaan 16 Ramadhan, jelas Dr Muhaimin Sulam, Pengarah
Program Himpunan Hijau Badar al Qubra yang juga merupakan Setausaha
Badan Perhubungan PAS Perak.

Beliau menyatakan tarikh tersebut dipilih sempena malam nuzul Quran
dan keesokannya pula tarikh berlakunya Perang Badar.

Timbalan Presiden PAS , Tuan Haji Mohamad Sabu juga akan
turun dalam program tersebut. Program ini lebih bersifat menyuntik
inspirasi dan momentum kepada ahli dan pendokong PAS mencapai
kemenangan ke Putrajaya. PAS Perak menjangkakan ribuan orang
yang akan hadir ke program tersebut.

Pada program tersebut juga beberapa bekas pegawai tinggi kerajaan akan
membuat penyerahan borang menyertai PAS di hadapan Timbalan Presdien PAS
dan orang ramai.

Program bermula dengan ibadah buka puasa bersama, diikuti solat fardhu
Maghrib, Isya' dan Solat Sunat Tarawih. 

Di sebelah malamnya ceramah Badar Kubra akan diadakan yang akan
menampilkan Dato' Seri Presiden PAS , Dato' Seri Ir Hj Mohamad Nizar
Jamaluddin dan Ustaz Abu Bakar Hussian selaku Pesuruhjaya PAS Perak.

Setiap tahun PAS Perak malahan PAS Pusat menganjurkan majlis
memperingati peristiwa Perang Badar al Qubra dengan tujuan mengambil
semangat perjuangan para sahabat yang berjaya menghadapi musuh Islam
yang kuantitinya lebih ramai. Pemilihan Teluk Intan sebagai tuan rumah
sambutan ini dijangka dapat memobilisasikan gerakan rakyat ke arah
perubahan menjelang PRU 13.

BN MAKIN TERDESAK, GUNA HARI KEBANGSAAN PULIH IMEJ : PJ PAS PERAK

IPOH, sambutan hari kebangsaan memang telah selalu digunakan oleh UMNO/ BN untuk menonjolkan imej mereka, jelas Ustaz Abu Bakar Hussian Pesuruhjaya PAS Perak.

Beliau menyatakan, slogan “Janji Ditepati” digunakan untuk PRU yang semakin hampir disamping itu langkah ini adalah “simbolik untuk mendekati” tiga kaum terbesar di mana BN memerlukan undi mereka menjelang PRU yang perlu diadakan selewat-lewatnya April tahun hadapan. 

Memetik ucapan beliau,

“ Najib sudah menjelajah seluruh negara di bawah program Jelajah Janji Ditepati yang dianjurkan oleh TV3, stesen swasta utama Sistem Televisyen Malaysia Berhad (STMB) yang kini jelas dibawah penguasaan parti Umno”

“Kononnya program jelajah bertujuan untuk mengingatkan pengundi bahawa pentadbirannya telah menunaikan janji mereka semenjak mengambil alih pentadbiran Negara pada April 2009. Najib memerlukan mandatnya sendiri oleh kerana beliau menggantikan Tun Abdullah Badawi setahun selepas PRU 2008”

“ Justeru bagi saya sambutan hari kebangsaan tidak seharusnya dieksploitasikan untuk tujuan politik”

“Cara BN memanipulasi hari kemerdekaan menunjukkan bahawa parti tersebut berada dalam keadaan sangat terdesak,” katanya sambil menambah kerajaan pusat kini “menggunakan apa sahaja peluang untuk menunjukkan kebaikan BN dan untuk memenangi undi.”

Saya sangat yakin bahawa pengundi tidak mudah 'digoda dengan kempen melalui jentera kerajaan yang dibuat oleh umno ini' oleh kerana terdapat kontradiksi di antara apa yang mereka dengar dan apa yang mereka lalui dalam kehidupan sebenar, tegas beliau.

HUTANG NEGARA SENTIASA MENINGKAT HARGA BARANG SEMAKIN NAIK: PJ PAS PERAK

Walaupun kerajaan Barisan Nasional menabur janji-janji politik dan pemberian bantuan “durian runtuh”  5 tahun sekali kepada rakyat namun ianya tidak banyak membantu rakyat bagi mengatasi bebanan kenaikan harga barang yang kian meruncing, jelas Ustaz Abu Bakar Hussian Pesuruhjaya PAS Perak.

Bahang kenaikan harga barang keperluan harian dilihat serius apabila rakyat bawahan sentiasa bercakap di kedai kopi dan mana-mana tempat sekaligus mula mempertikaikan kewibawaan kerajaan Barisan Nasional  yang memerintah Malaysia sekarang.

Beliau menyatakan, kerajaan Barisan Nasional perlu sedia berundur dari tampuk pemerintahan negara, kerana situasi kini rakyat mula bercakap soal perlunya melakukan perubahan politik negara apatah lagi politik negeri Perak.

Memetik ucapan beliau,

“ Antara perkara yang serius berlaku dalam pengurusan kewangan negara atau negeri ialah masalah kedudukan hutang terkini Kerajaan BN dan juga perbelanjaan yang defisit, berlaku saban tahun”

“Dalam konteks ini, rakyat lebih mudah faham tentang hutang negara atau negeri yang diperintah Barisan Nasional semakin serius bilamana rakyat dapat membandingkan jumlah hutang kerajaan negeri semasa diperintah oleh BN dahulu yang kini negeri itu diperintah oleh Pakatan Rakyat"

“Contohnya hutang kerajaan Kelantan sewaktu PAS mengambil alih pentadbiran pada tahun 1990 ialah RM736 juta dan kini telah bejaya dilangsaikan dengan jadual pembayaran yang teratur hasil dari langkah berjimat cermat”

“Manakala Negeri Kedah pula terpaksa menanggung hutang yang dibuat oleh kerajaan BN sebanyak RM2 bilion sebelum 2008 dan kini sedang membayar hutang tersebut dengan tidak membuat hutang baru”

“Rakyat juga perlu difahamkan bahawa hutang kerajaan negeri yang dibuat oleh Kerajaan BN merupakan hutang atas nama projek yang sebenarnya projek yang dibuat untuk mengaut komisyen kroni-kroni pemimpin Umno/BN ”

Justeru, beban hutang kerajaan akhirnya perlu ditanggung oleh rakyat, kita yakin bahawa pelbagai cukai langsung atau tidak langsung pasti akan diumumkan oleh kerajaan Barisan Nasional jika mereka terus diberi mandat untuk memerintah kerajaan Malaysia selepas PRU-13 ini.

Meningkatnya angka hutang bermakna meningkatnya pula tekanan ke atas rakyat agar bekerja lebih keras serta berjimat sebanyak yang boleh. Sementara harga barang meningkat tentu sahaja kos hidup turut meningkat dan menghambat keselesaan serta ketenangan rakyat, jelas beliau.

AMBIL SEMANGAT RAKYAT TIMUR TENGAH UNTUK TUMBANGKAN UMNO/BN

Kebangkitan rakyat di Timur Tengah dalam melakar perubahan memberi kemenangan rakyat harus menjadi inspirasi kepada rakyat Malaysia dalam melakar perubahan.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussian berkata, perubahan yang berlaku dalam dunia Arab hari ini boleh merebak kepada Malaysia dengan semangat yang ditunjukkan rakyat hari ini.

Namun katanya, ia berlaku dalam mana pengorbanan rakyat menuntut suatu pilihan raya yang adil dan bersih.

" TerkiniPAS melalui Tuan Guru Haji Abdul Hadi telah menziarahi pemimpin-pemimpin baru dunia Arab dan ucap tahniah kepada pemimpin dan rakyat timur tengah”

"Ini melambangkan jika pilihan raya itu bebas dan adil rakyat akan membuat pilihan secara bebas, dan ianya membuka kepada perubahan yang sebenar," katanya.

Beliau menyatakan, perubahan di Timur Tengah itu akan memberikan lonjakan positif kepada Malaysia, dalam menentang sebuah kerajaan yang zalim, rasuah dan mengongkong rakyat.

"Kerajaan yang zalim, rasuah dan tidak terbuka tidak akan kekal selamanya, dan ini dibuktikan di Timur Tengah," ujarnya lagi.

Beliau menegaskan bahawa rakyat tidak boleh lagi menerima suatu sistem yang mengongkong, menindas dan menzalimi hak rakyat seperti yang berlaku di Timur Tengah.

Tidak mustahil, tekanan yang sama dirasai oleh rakyat Malaysia akan membawa kepada perubahan yang sama dalam pilihan raya umum akan datang, katanya

PERUTUSAN PESURUHJAYA PAS PERAK SEMPENA RAMADHAN AL MUBARAK

Umat Islam seluruh dunia termasuk di Malaysia menyambut kedatangan bulan yang paling mulia dalam kalendar Islam, Ramadan al-Mubarak dengan penuh kegembiraan dan keinsafan.

Ia bukan sekadar bulan diwajibkan berpuasa tetapi lebih penting pada bulan ini hukum dan perlembagaan tertinggi buat umat manusia, al-Quran, diturunkan Allah SWT.

“Bulan Ramadhan, yang di dalamnya diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan (antara yang benar dan salah).” (maksud al Baqarah: 185)

Melalui al-Quran, maka Allah SWT menyelesaikan segala kemelut dan permasalahan manusia khasnya bagi mereka yang mahu menjunjung dan melaksanakannya.

Oleh itu bulan Ramadan ini bukan sekadar bulan ruhiyah (spiritual) bagi mereka yang tekun menghayatinya tetapi ia sebenarnya bulan siyasiyah (politik) kerana di bulan inilah hukum dan peraturan lengkap bagi manusia diperturunkan Allah SWT kepada Rasul-Nya SAW.

Di samping kita mengejar manfaat dan kelebihan Ramadan sebagai bulan ruhiyah kita juga wajar menghayatinya sebagai bulan siyasiah bagi mengembelengkan seluruh tenaga dalam meyakinkan segenap lapisan masyarakat bahawa formula untuk menyelamatkan agama, bangsa dan negara kita hanyalah apabila kita kembali kepada al-Quran yang diturunkan pada bulan ini di samping berpegang teguh kepada Sunnah Rasul-Nya.

Di bulan penuh barakah ini jangan sekali-kali kita lupa nasib saudara-saudara kita di bumi Islam yang sedang bergolak khasnya di Palestin,Syiria, Myanmar dan di seluruh belahan bumi umat Islam di dunia ini.

Titipkanlah doa di bulan yang penuh rahmat ini, mudah-mudahan Allah SWT memberikan kemenangan dan kejayaan kepada mereka setelah sekian lama hidup dan menderita dalam kesengsaraan, darah dan air mata.

Semoga Ramadan tahun ini mampu membangkitkan kesedaran kita untuk mempertingkatkan amal ibadat menuju keredaan Allah di samping menyedarkan kita bahawa hanya Islam penyelamat kita di dunia dan di akhirat, lantas marilah kita sama-sama kembali kepadanya, InsyAAllah dengan bantuan Allah SWT, PAS Perak akan memimpin rakyat Perak kearah keredhaan Allah SWT

Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan “Ramadan Kareem” kepada semua umat Islam, mudah-mudahan kekuatan dan semangat yang terbentuk sepanjang Ramadan ini akan terus memperteguhkan iltizam kita untuk sama-sama membela, mempertahan dan memperjuangkan Islam hingga ke akhir hayat.

Ustaz Abu Bakar Hussain

(Pesuruhjaya PAS Perak)

KITA GAGALKAN PROPAGANDA JAHAT UMNO MELALUI MEDIA BARU: PJ PAS PERAK

IPOH, kemunculan media baru di zaman ini telah banyak menguntungkan PAS dan Pakatan Rakyat, ini kerana kita  berjaya menggagalkan propaganda Umno BN melalui radio dan  televisyen selama ini, Jelas Ustaz Abu Bakar Hussian yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Perak.

Beliau menyatakan pada satu ketika dahulu propaganda jahat pemimpin umno dalam  peristiwa Memali yang membabitkan pembunuhan As Syahid Ustaz Ibrahim Libya dan 18 yang lain telah menyebabkan PAS kalah teruk dalam pilihan raya umum (PRU) ketika itu, hal ini disebabkan Umno menggunakan seluruh media penerangan untuk menyerang PAS ketika itu.

Memetik ucapan beliau,

“ Contohnya hari ini bila berlaku kes amuk di Putrajaya  Umno buat modus operandi seperti mereka propagandakan tragedi Memali” Kita tahu apa strategi jahat Menteri Penerangan Rais Yatim, dia perguna RTM untuk beritahu kepada rakyat bahawa segala keganasan yang berlaku di Malaysia mesti ada kaitan dengan PAS.

“ Umno guna RTM  tiap-tiap malam untuk memburuk-burukkan PAS dan Pakatan Rakyat”.

“Namun kini saya yakin rakyat tidak mudah ditipu oleh Umno lagi, meskipun Umno gunakan media televisyen dan radio untuk malksanakan propaganda jahatnya , tapi rakyat telah mendapat berita awal berkenaan pembohongan mereka di media baru”

“ Facebook, twitter, blog, website dan segala jenis media baru telah banyak menyedarkan rakyat tentang pembohongan yang sering dilakukan Umno”

“ InsyaAllah jika segala propaganda umno di media berjaya kita tangkis dari awal saya yakin PAS dan Pakatan Rakyat akan memperolehi kemenangan yang besar dalam PRU – 13 ini”. Tegas beliau.

PAS Perak arah semua ahli sertai himpunan Oren


IPOH : PAS Perak secara rasmi mengarahkan semua ahlinya yang berkesempatan agar menyertai perhimpunan Oren Selamatkan Felda 14 Julai ini.


Arahan rasmi itu dikeluarkan Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussian dalam satu kenyataannya hari ini.


Beliau menyatakan bahawa program ini merupakan program kemuncak yang dianjurkan PAS sebagai bantahan rakyat terhadap penyenaraian Felda Global Venture Holding (FGVH).

Memetik ucapan beliau,

"Tujuan utama himpunan ini adalah untuk menyatakan secara aman bantahan kita terhadap penyenaraian FGVH dalam Bursa Saham dan menyerahkan memorandum kepada Duli Yang Maha Mulia Yang Dipertuan Agung,"

" Semua pimpinan dan ahli PAS Perak di semua peringkat  diarahkan hadir ke himpunan tersebut "

Perhimpunan itu akan dimulakan dengan berkumpul di Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, Kuala Lumpur mulai jam 2 petang.

Semua peserta digalakkan memakai pakaian warna oren sebagai tanda kebersamaan membantah penyenaraian tersebut.

Pemimpin UMNO Yang Bersubahat Dengan PM Dianggap Pengkhianat Agama IslamSeluruh pemimpin UMNO yang bersubahat dengan pendirian Perdana Menteri dianggap pengkhianat terhadap agama Islam sekiranya beliau memutuskan untuk memanggil pilihan raya umum ketika musim haji.

Ia kerana tindakan itu dilihat sebagai menafikan hak orang Islam untuk mengundi, sedangkan begitu banyak tarikh yang lebih sesuai untuk diadakan pilihan raya umum.

Demikian dinyatakan Ustaz Abu Bakar Hussain Pesuruhjaya PAS Perak, hari ini.

Menurutnya, jika pilihan raya dilaksanakan pada ketika itu, ia akan menafikan hak lebih 30,000 umat Islam yang dijangka mengerjakan haji untuk mengundi.

"Sebab dengan pilihan raya ini, sesuatu Dun itu boleh kalah dengan majoriti kurang dari 50, 60 begitu.  Manakala, kalau di peringkat parlimen pula mungkin dalam majoriti 100 hingga 200 undi.  300 orangs etip kawasan boleh memberikan 'warna' yang berlainan," tegas beliau.

Justeru,Pesuruhjaya PAS Perak itu berkata, sebagai seorang Perdana Menteri yang beragama Islam, Najib perlu faham dengan sensitiviti berkaitan agama Islam.

Beliau bagaimanapun, mendesak Najib memberi jaminan tidak mengadakan pilihan raya umum pada musim haji bagi menghentikan polemik berkaitan isu tersebut.

"Polemik mengenai isu pilihan raya ketika musim haji ini boleh dihentikan dengan cara mudah iaitu Najib tidak mengadakan pilihan raya pada musim haji.  Kalau dia putuskan tidak buat waktu itu, selesai polemik kerana bagi kita menunaikan haji itu wajib, dalam masa sama mengundi juga wajib," tegas beliau lagi.

Dalam pada itu, Pesuruhjaya PAS Perak itu berkata polemik mengenai isu itu menunjukkan perlunya tarikh pilihan raya ditentukan lebih awal agar rakyat tidak tertanya-tanya.

Sehubungan itu, beliau meminta mufti-mufti yang berada di dalam Umno agar menasihati Perdana Menteri itu agar tidak membuat pilihan raya pada musim haji seperti yang pernah diadakan sebelum ini.

Semalam, Najib mengatakan pihaknya tidak menolak kemungkinan pilihan raya umum akan berlangsung pada musim haji kerana ia pernah berlaku sebelum ini.

Dewan Muslimat PAS Pusat

Dewan Ulamak PAS Pusat

Dewan Pemuda Pas Pusat

 
Ustaz Abu Bakar Hussain. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.